sobota 11. června 2022

Seznamte se s ... Romanou Plecháčkovou

Romana Plecháčková se narodila v roce 1983 v Chlumci nad Cidlinou. Vystudovala střední uměleckou školu sochařskou v Hořicích, poté Pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové (obory český jazyk a výtvarná výchova pro druhý a třetí stupeň), později Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy (učitelství pro první stupeň). 

Postupně vyučovala na všech třech stupních škol - na střední průmyslové škole a učilišti v Hradci Králové, základních školách v Pardubicích a Chlumci nad Cidlinou a malotřídní škole v Rokytně. 

V pedagogice preferuje moderní pojetí výuky, hlavně tzv. pedagogický konstruktivismus. Oblíbila si Hejného metodu, činnostní učení a RWCT a snaží se vyučovací procesy naplnit těmi nejmodernějšími styly a metodami učení. 

Na naší škole bude od září 2022 učit na druhém stupni.
Hraje téměř 30 let na trumpetu v různých orchestrech a kapelách, zvládá i hru na flétnu a klavír. V minulosti zpívala v pěveckém sboru a tančila v taneční skupině. Nyní se plně věnuje učitelství a výchově svých tří dětí. Ve volných chvílích pečuje o zahradu, čte a vymýšlí, jak efektivně a zábavně bude vyučovat své malé i větší svěřence. 

Její motto je „Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží náš svět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání.“ — Jan Werich 

Co si představíte pod slovem PROSPERITA?
 Prosperita je pro mě synonymem pro slovo BUDOUCNOST. A budoucnost vidím v dětech. Když je budeme kvalitně vzdělávat, vyrostou z nich dobří a šikovní lidé. Když se jim bude dařit ve škole, budou určitě šťastné a motivované. Společnost potřebuje zdravé, šťastné a vzdělané lidi. Vzdělávání dětí je nejdůležitějším úkolem nás, učitelů. Je to nádherný úkol a měli bychom mu věnovat veškerou energii a každou vteřinu během vyučovacího procesu. 

Jaké tři lidské vlastnosti jsou pro vás nejdůležitější?
Líbí se mi, když potkám někoho, kdo je nesmírně talentovaný, vtipný, velkorysý, ale myslím, že bohatě stačí, když lidé jsou PRACOVITÍ, CÍLEVĚDOMÍ a hlavně SLUŠNÍ. Ještě přidám jednu důležitou vlastnost, která je strašně důležitá - EMPATIE. Je důležité umět se vcítit do pocitů jiných lidí. Jak jsem zjistila, tato vlastnost není samozřejmostí, ale dá s ní pracovat hlavně v útlém dětském věku. 

Co považujete za svůj největší životní úspěch?
Považuji opravdu hodně okamžiků ve svém životě za důležité, těžko vybrat jeden jediný. Úspěchem bylo pro mě v minulosti to, že jsem často dosáhla toho, co jsem si umanula: naučit se hrát na hudební nástroj, udělat maturitu, vystudovat jednu vysokou školu, vystudovat druhou vysokou školu, pořídit si tři děti. Pak zmíním také takové ty podřadnější úkoly - vytvořit okrasnou zahradu kolem našeho domu, vypěstovat zeleninu nebo namalovat obraz. Ale doufám, že největším životním úspěchem bude to, co teprve přijde. Třeba to, že ze svých dětí (ale i těch, které tak ráda provázím vyučovacím procesem) vychovám šikovné, slušné, pracovité, cílevědomé a empatické lidi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Abyste nebyli anonymní, budeme moc rádi, pokud ve výběru KOMENTOVAT JAKO vyberete předposlední možnost (název/adresa URL) a do políčka NÁZEV se podepíšete :)
Děkujeme za komentáře!