středa 30. listopadu 2016

Adventní výprava za poznáním

Další výprava za poznáním, která byla naplánována na období adventu, proběhla poslední listopadový den. Vyjeli jsme do nedalekého zámku Žleby.

Děti měly slíbenou speciální adventní prohlídku, dokonce jsme měli slíbené překvapení. A že jich nakonec bylo!

Ve Žlebech ve všední den dopoledne bohužel není moc míst, kde by se v listopadovém počasí mohly děti ohřát a nasvačit, proto jsme byli velmi mile překvapeni nabídkou pana hostinského z Hospůdky U Kosů. Nejen, že nám otevřel svou překrásnou hospůdku, ale uvařil dětem čaj a mohli jsme se zahřát a posilnit na prohlídku zámku. Moc děkujeme, jsme rádi, že i dnes existují dobří lidé. Jestli do Žleb pojedete, hospůdku proti zámku určitě navštivte (http://www.hospudkaukosu.cz/).


Na zámku na nás čekala sympatická průvodkyně Klára, která nás provedla těmi nejzajímavějšími místy. Děti cestou plnily úkoly a odpovídaly na otázky a hádanky. Protože se jim dařilo, získávaly stříbrné oříšky, které v zámecké kuchyni (asi ji znáte z pohádky Kouzla králů) vyměnily za kynuté koláčky.

A potkaly se také se strašidelnou Perchtou. Sice všichni couvali a strachy ani nedutali, ale vyvázli jsme všichni živí a zdraví. Podívejte se, jak se nám dnešek vydařil:


V hospůdce U Kosů jsme se posilnili a zahřáli:





Čekáme na paní průvodkyni a obdivujeme zámek zvenku:


V zámecké kapli hledáme Ježíška a povídáme si o adventu. Taky o tom, co chceme k Vánocům (lego, počítač, knížku, panenku, tablet). A co asi chtějí rodiče (klid, zdraví, štěstí, pohodu).


Ve sklepení hrajeme hru s pohádkovými bytostmi. Dobré, nebo zlé?


Kolik vážil dřevec? A kolik brnění? A kolik je tu zbrojí?



V zámecké jídelně jsme hledali, které předměty nepatří do dávné doby... Našli jsme všechny :)



V kuchyni bylo teplo a vonělo to tam...



Jen kdyby ta Perchta nebyla tak strašidelná...


Na závěr ještě vykoupáníčko v pekelném kotli...


A mohli jsme se zvážit - půjdeme do nebe, nebo do pekla?


A ještě občerstvení a nákup suvenýrů.


Moc pěkná výprava to byla. Těšíme se na další. A děkujeme průvodkyni Kláře ze zámku ve Žlebech. Bylo to moc fajn.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Abyste nebyli anonymní, budeme moc rádi, pokud ve výběru KOMENTOVAT JAKO vyberete předposlední možnost (název/adresa URL) a do políčka NÁZEV se podepíšete :)
Děkujeme za komentáře!