pátek 10. května 2019

Abeceda peněz

Naše škola se zapojila do projektu ABECEDA PENĚZ s Českou spořitelnou. Dnes jsme se staršími dětmi vyrazili do kolínské pobočky, kde jsme příjemně a užitečně strávili dopoledne.

Děkujeme především paní Andree Dlouhé, ale i dalším pracovnicím České spořitelny, které se nám věnovaly.

Nejprve jsme si v zasedací místnosti banky vyslechli krátké povídání o tom, co to vlastně banky jsou, k čemu jsou dobré, co mají za úkol. A pak už jsme ve skupinách odpovídali na záludné i méně záludné otázky kvízu.

Víte třeba, jaká je celková částka, když spočítáme od každé české mince a bankovky právě jeden kus? Naše děti to věděly. A správně zodpověděly i otázky týkající se půjček, úroků, ochranných prvků bankovek a mnohých dalších.


Ve skupinkách po čtyřech jsme si pak prošli celou bankou. Dostali jsme se i do míst, které jsou běžným návštěvníkům skrytá. Vyzkoušeli jsme si odemknout bezpečnostní schránky, viděli jsme zabezpečené dveře, drželi jsme v ruce půl milionu korun, počítali jsme mince a prohlédli jsme si i plastové britské libry. Děti si vyzkoušely vybrat peníze z bankomatu nebo je vložit na účet.

A to bychom nebyli my, kdybychom se hned nezapojili do charitativního projektu - s pomocí dětí jsme vybrali hned dva. V projektu Pomozte dětem splnit přání jsme si vybrali třináctiletého Petra a desetiletou Terezu, oba z dětského domova v Býchorech. Tereze rádi koupíme Deník Malého poseroutky a Petrovi přispějeme na dopravu na fotbalové zápasy.

Ve finanční gramotnosti budeme samozřejmě pokračovat i v rámci běžné výuky - měli jsme možnost se přesvědčit, že naši žáci znalosti mají a v mnoha situacích si dovedou poradit.














Žádné komentáře:

Okomentovat

Abyste nebyli anonymní, budeme moc rádi, pokud ve výběru KOMENTOVAT JAKO vyberete předposlední možnost (název/adresa URL) a do políčka NÁZEV se podepíšete :)
Děkujeme za komentáře!