úterý 12. června 2018

Nevěsta prodaná, co ji složil Smetana

V pondělí jsme se vypravili na kulturní akci v rámci Vyšehraní, a to na představení Nevěsta prodaná, co ji složil Smetana.

Příběh Jeníka a Mařenky ze slavné opery Bedřicha Smetany je upraven a zjednodušen téměř pohádkově tak, aby byl srozumitelný dětem základní školy. Průvodci hrou - Houslový klíč, Nota a Pomlka vysvětlují dětem důležité momenty hry a proměňují se přímo na jevišti do jednotlivých postav opery (Jeník, Mařenka, Kecal,Esmeralda,Vašek …). Jednoduché zkrácené písně zpívají herci s doprovodem, do hry jsou zakomponované i nahrávky Smetanovy hudby. Nechybí ani tanečních prvky v lidových krojích a velkolepá taneční scéna - příjezd komediantů. Hra nabízí poučné a hlavně velmi lehce zpracované přiblížení vážné hudby malým divákům. (zdroj textu).

Podle anotace to vypadalo, že půjde o vysvětlení naší nejznámější opery dětem školního věku. Proto jsme byli zklamáni, že představení tomu úplně neodpovídalo. Ale dětem se líbilo, přišlo jim "legrační" a "zábavné" - poslechly si nejznámější árie a hlavně se podívaly do míst, která zatím ještě nenavštívily.

Využili jsme návštěvu Vyšehradu k prohlídce nejen baziliky sv. Petra a Pavla, ale i k návštěvě Slavína. Na hřbitově jsme objevili nejen hrob Bedřicha Smetany, ale i dalších známých osobností. Viděli jsme hrob Boženy Němcové, Waldemara Matušky, Heleny Zmatlíkové, Milady Horákové nebo Vlasty Buriana.

Na Vyšehradě jsme se podívali i na Myslbekovy sochy, podívali jsme se na místo, odkud údajně skočil Horymír se Šemíkem, podívali se na Prahu pěkně z výšky a hledali jsme památky a stavby, které známe. Občas nás zaskočily otázky dětí: "Vyšehrad není tak daleko od Prahy" nebo "to Labe je tu docela široké," ale i proto jezdíme na výlety - nejen, abychom spojili náš školní vzdělávací program a jeho výstupy (tentokrát HV) s akcemi, ale i proto, abychom dali věci do souvislostí. Aby si děti nepředstavovaly, že Praha je jen Pražský hrad (nebo nákupní centrum Černý Most).



V parku Vyšehradu se nám svačilo docela pohodlně.

Smetana by se divil :)


V bazilice svatého Petra a Pavla

u hrobu Bedřicha Smetany


Zkusíme dát ruce tak, jak je tu má Vlasta Burian.

Fronta na zmrzlinu :)

Ale byla docela dobrá :)

Odtud skočil Horymír :) (ale my dáváme pozor, abychom nepřepadli)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Abyste nebyli anonymní, budeme moc rádi, pokud ve výběru KOMENTOVAT JAKO vyberete předposlední možnost (název/adresa URL) a do políčka NÁZEV se podepíšete :)
Děkujeme za komentáře!